25 Eylül 2017 Pazartesi

Sosyal Medya O Kadar Da Sosyal Olmayabilir





https://cdn-images-1.medium.com/max/426/1*onq6nQvXDdB2t1DZxrh7fw.jpeg
Resim yazısı ekle
Araştırmacılar, genç bir erişkinin sosyal medyada ne kadar fazla zaman geçirirse, sosyal anlamda yalıtılmışlık hissinin de o oranda artabileceğini söylemektedirler.



Yeni bir çalışmanın bulgularına göre, sosyal medya kullanımı hissedilen sosyal yalıtılmışlığı azaltmada -kişi, sosyal aitlik hissinden, diğerleriyle gerçek bir bağdan ve tatminkar ilişkilerden yoksun olduğunda- her derde deva bir ilaç olarak yardımcı olduğu görüntüsü pek de doğru değil. Önceki çalışmalar göstermiştir ki sosyal yalıtılmışlık ile ölüm oranı arasında yüksek bir risk ilişkisi vardır.


Pittsburgh Üniversitesi Pediyatri ve Tıp Profesörü Brian A. Primack, “Bu, üzerinde çalışılması gereken önemli bir konudur, çünkü zihin sağlığı sorunları ve sosyal yalıtılmışlık genç erişkinler arasında salgınlık hastalık derecesindedir.”


“Kalıtımsal olarak sosyal canlılarız, gelgelelim modern yaşam bizi bir araya getirme yerine kompartımanlara ayırmaya eğilimlidir. Sosyal medya, bu sosyal eksikliği doldurmada fırsatlar sunuyor görüntüsüne sahip olabilse de, bence bu çalışma insanların ümit ettikleri çözümün sosyal medya olamayabileceğini öne sürmektedir.”


Yalnız Hissetmek
Primack ve meslektaşları, 2014 yılında, yaşları 19 ila 32 arasında değişen 1787 Amerikalı erişkinle yaptıkları anketlerle o zamanki en popüler -Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine ve LinkedIn- 11 sosyal medya platformunun kullanım sıklığını ve zamanını tespit edebilmek için ilk kez birtakım sorular yöneltmişler.  


Biliminsanları, Hastanın Raporla Sonuçlandırılmış Ölçüm Bilgi Sistemi adı verilen geçerli bir değerlendirme aracını kullanarak ankete katılanların hissedilen sosyal yalıtılmışlığını ölçmüşlerdir.


Araştırmacılar, muhtelif sosyal ve demografik unsurları denetim altına aldıklarında bile sosyal medyayı günde iki saatten daha fazla kullanan katılımcıların hissedilen sosyal yalıtılmışlığa sahip olma ihtimallerinin sosyal medyada günde bir saatten daha az zaman geçiren akranlarından iki kat daha fazla olduğunu saptamışlar. Dahası, çeşitli sosyal medya platformlarını haftada 58 kez ya da daha fazla ziyaret eden katılımcıların hissedilen sosyal yalıtılmışlığı haftada dokuzdan daha az ziyaret edenlerinkinden yaklaşık üç kat daha fazla olduğu görülmüş.


Pediyatri Profesörü Elizabeth Miller’a göre “Sosyal medya kullanımı mı yoksa hissedilen sosyal yalıtılmışlık mı ilk sırada yer alıyor, henüz bilmiyoruz. Muhtemelen, ilk olarak sosyal yalıtılmışlık hisseden genç erişkinler sosyal medyaya yöneliyor. Ya da, sosyal medyayı artan bir oranda kullanmaları bir şekilde gerçek dünyadan yalıtılmış hissetmelerine neden olabilir. Ayrıca, bu ikisinin birleşimi de olabilir. Ne var ki ilk sırada sosyal yalıtılmış yer almış olsa bile olsa internette sözde sosyal ortamlarda dahi çevrim içi vakit geçirildiğinde bu hissin etkisinin azaldığı görülmemiştir.”


Bu İlişkiye Dair 3 Kuram
Araştırmacıların, sosyal medya kullanımının nasıl arttığına dair sahip oldukları birtakım kuramlar sosyal yalıtılmışlık hissiyatını destekler:


Sosyal medya kullanımı daha özgün sosyal deneyimleri yerinden eder, çünkü bir kişi ne kadar çok internette vakit geçiriyorsa, gerçek dünyevi etkileşimler için daha az zaman ayırıyor demektir. Sosyal medyanın kimi özellikleri dışlanma duygularını mümkün kılar, örneğin arkadaşlarının davet edilmediği bir etkinlikte onların eğlendiğini gösteren fotoğrafları  görmesindeki gibi. Akranlarının yaşamlarına yüksek oranda idealize edilmiş sosyal medya temsiliyeti üzerinden maruz kalan bir kişi kıskançlık duyguları gösterebilir, ayrıca saptırılmış bir inançla diğerlerinin daha mutlu ve başarılı bir hayat sürdüklerini düşünebilir.


Araştırmacılar, doktorları hastalarının sosyal medya kullanımına dair sorular yöneltmelerine dair ve eğer hastalıkları sosyal yalıtılmışlık belirtisiyle ilişkili görünüyorsa kullanımın azaltılmasını tavsiye etmeye cesaretlendirmektedirler. Ne var ki sosyal medya kullanımı üzerindeki ince detayları anlamak için daha fazla çalışma gerekir.


Primack’a göre, “İnsanlar sosyal medya aracılığıyla çok farklı yollardan birbirleriyle etkileşim kurarlar. Bunun gibi geniş katılımlı bir araştırmada her bir bireye uygulanabilecek ya da uygulanamayacak genel eğilimleri rapor etmekteyiz.


“Kimi insanların bazı platformları özel bir şekilde kullanarak rahatlayabildiklerinden ve sosyal medya ilişkileri aracılığıyla sosyal ilişki kurabildiklerinden şüphe etmemekteyim. Gelgelelim bu çalışmanın sonuçlarının basitçe bize anımsattığı, bütüne bakıldığında, sosyal medya kullanımının azalan değil de artan bir oranda sosyal yalıtılmışlık ile ilişkilendirilme eğilimi taşıdığıdır.”   Kaynak


Bu çalışma Ulusal Sağlık Kurumları tarafından desteklenmiştir.


Yazar: Allison Hydzik, Medya İlişkilerinde Kıdemli Yönetici, Pittsburgh Üniversitesi
Çeviri: Engin Noyan      
       



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder